miércoles, 4 de diciembre de 2013

Aturem la M.A.T. Per un nou model energètic al nostre territori!

Des de fa uns mesos, Red Eléctrica Española escalfa màquines per la construcció del ramal de la M.A.T (Molt Alta Tensió) que connecta la línia principal (a l'alçada de St. Hilari Sacalm) amb la subestació situada al municipi de Riudarenes, a pocs metres de Sils. Tot i l'oposició popular als municipis afectats i la del consistori de Sta. Coloma de Farners, aquest va rebre fa pocs dies el projecte executiu de la construcció del ramal. 36 torres travessaran paratges de gran interès paisatgístic, natural i cultural, com ara Farners, Roca Guillera o Argimont, deixant una petja irreparable en aquests indrets.

A part del gran impacte ambiental i visual que suposaran els 400.000 volts, cal tenir molt en compte els efectes que pot comportar sobre la salut de les persones i animals, ja que hi ha estudis que relacionen l'exposició als camps electromagnètics que generen aquestes línies amb càncers com la leucèmia, vòmits, pèrdua d'oïda, insomni, etc. Sembla mentida, però tot i això, el projecte executiu passa la línia a menys de 50 metres d'alguns habitatges, tot i que la normativa diu que la distància de seguretat mínima és de 400 metres.

Des de fa anys ens venen la M.A.T. com un projecte necessari per al desenvolupament econòmic estatal, per a cobrir la demanda energètica, per al funcionament de l'Alta Velocitat i per evitar més problemes en la xarxa elèctrica. Però són aquests els verdaders objectius? Actualment el consum d'energia ha caigut en picat, el tren d'alta velocitat funciona i es pretén fer pagar un cànon sobre les energies renovables per limitar així l'"autarquia" energètica. La realitat és que la M.A.T. no és més que una línia dedicada a transportar l'excedent d'energia provinent de les centrals nuclears franceses cap al nord d'Àfrica i enriquir així als grans lobis elèctrics, així com a REE (Red Eléctrica Española) que té en la construcció de grans infraestructures una de les principals fonts d'ingressos.

Però al nostre territori la població no ha estat consultada ni informada de la magnitud del projecte. Fins a tal punt que poca gent sap (i menys la població afectada) que de la subestació de Riudarenes es té prevista la sortida de, com a mínim, 4 línies més direcció Costa Brava que passaran per Sils.

Amb els darrers anuncis de REE que situen l’inici de construcció de les torres el mes de febrer del següent any, els veïns de la Selva s'han organitzat rere la plataforma No a la Mat Selva per mirar d’aturar el ramal. Amb el suport de l’ajuntament de Sta. Coloma han organitzat una consulta popular que se celebrarà el dia 26 de gener de 2014 en la que es preguntarà als veïns, i a la gent qui vulgui votar d’altres pobles, si vol la construcció de la línia o no. A més, tenen previst fer un seguit d'apagades en diferents sectors del poble per mostrar el seu rebuig als 400.000 volts i diverses activitats i accions per donar-ho a conèixer i fer campanya per al no.

Des de l'Assemblea Andreu Puigbó de Sils us animem a participar en les activitats organitzades i en la consulta, així com en les assemblees que es duen a terme cada dimecres a la biblioteca Joan Vinyoli de Sta. Coloma. A més, tenim previst organitzar una xerrada informativa per tal d'exposar el problema al poble i començar a mobilitzar-nos.

A sota us adjuntem diversos documents que us poden ser d'interès així com el calendari d'activitats organitzades per No a la M.A.T. Selva fins la data de la consulta, el dia 26 de gener.

Fem sentir la nostra veu! No a la M.A.T., Ni aquí ni enlloc!


Blog i Facebook de No a la M.A.T. Selva



0 comentarios:

Publicar un comentario